Buxusrups zorgt voor mezensterfte


Deze week maakte een boswachter de opmerking om te stoppen met het gebruik van gifstoffen ter bestrijding van de buxusrups. De buxusrups is namelijk een lekkernij voor verschillende vogelsoorten.

Veel mensen gebruiken namelijk gifstoffen voor de bestrijding van de buxusrups. Op dit moment is de eerste cyclus van de bekende rups aan de gang waardoor vele buxussen het slachtoffer zijn van de veelvraat.

Vermoedelijk sterven de jonge vogels door het eten van de rupsen.
Het CLM (Centrum voor Landbouw en Milieu is onlangs een onderzoek gestart naar de mezensterfte. Ze hebben veel dode mezen ontvangen voor verder onderzoek.  Ook in Vlaanderen is er via de site www.sosmezen.be al melding gemaakt van meer dan 100 dode mezen.

Alternatieven

Ondertussen blijven de tuincentra pesticiden aanbieden tegen de buxusrupsen. De meeste winkels blijven chemische bestrijdingsmiddelen aanbieden voor het beste resultaat. Natuurlijke alternatieven ter bestrijding van de buxusrupsen blijven beperkt. Wat de tuincentra wel aanbieden is een alternatief voor de buxusplant nl. Japanse hulst worden ondertussen duchtig verkocht aangezien deze minder vatbaar zijn voor de buxusmot.