De buxusmot is een vlindersoort uit de familie van de grasmotten. De soort is afkomstig van Azië maar is sinds 2006 opgemerkt in Europa. Sinds 2018 komt ze in heel Europa voor. Men vermoedt dat ze geïntroduceerd is door verpakkingshout van natuursteen afkomstig van Azië.
Hoe een buxusmot herkennen?
De buxusmot is te herkennen aan zijn witte vleugels met een donkere (zwarte rand). Er bestaat ook een zeldzame donkere variant. De spanwijdte is ongeveer 4 cm. De motten leven ongeveer 8 dagen en het vrouwtje kan tot 800 eitjes leggen. Vaak doet ze dit in een buxus. De jonge rupsen zijn donkergeel en slechts enkele mm groot.
De cyclus van een buxusmot
Net zoals alle vlinders heeft de buxusmot 4 cyclussen namelijk van ei naar larve naar rups om te eindigen als vlinder (buxusmot). De buxusmot kent in België en Nederland 3 generaties per jaar. Door enkele populaties te volgen wist men exact wanneer ze in welke cyclus ze zaten.
De rupsen zijn actief in 3 periodes van het jaar : eind maart, begin juli en september. Het is dus belangrijk om tijdens die periodes uw buxussen te behandelen tegen de buxusmot.